Tuesday, 12 November 2013

Impianku Berniqab

Assalamu'alaikum dan selamat pagi semua...

Dua tiga menjak ni dah semakin kurang wanita berniqab yang saya lihat disekeliling saya. Dan kalau ada, saya tak dapat elak mesti nak pandang betul2 dan perhatikan jenis niqab yang dipakai...

Kalau dulu memang rasa lain bila lihat wanita berniqab dan sangat terasa dalam hati bahawa mencintai Allah dan mengamalkan sunnah tu lebih indah dan menenangkan jiwa...Memang terasa nak pakai dan saya juga tak mahu beri alasan kenapa saya tidak memakainya...cukuplah saya simpan dulu niat ni dalam hati, moga suatu hari nanti bila Allah menentukan bahawa saya telah bersedia, saya akan dapat pakai juga niqab...

Bercakap tentang impian ni, saya telah mengambil langkah untuk jadi Agen Dropship Niqab Online. Kerana masih baru, saya belum lagi mendapat gambar-gambar produk untuk dikongsikan kepada semua. Namun ini tidak menghalang saya untuk menerima tempahan dari cikpuan-cikpuan untuk mendapatkan niqab yang lembut dan gebu dari FB Niqab Online.

Semoga dengan memudahkan kalian semua mendapatkan niqab, Allah akan mudahkan dan bantu saya capaikan impian saya untuk berniqab...



Click pix to visit the Page

Friday, 1 November 2013

Impian Memiliki 20 Helai Jubah Berwarna HITAM

Assalaamu'alaikum semua...

Saya doakan kalian semua ceria, sihat dan kaya raya hendakNya...

Semangat untuk  menjahit kembali...tapi kali ni bukan tudung...nak membanyakkan koleksi Jubah Hitam sendiri... Nak jahit cara jubah arab. Lebih kurang 4.5meter kain bidang 60...

Seronok bila berangan, lagi seronok kalau dapat realisasikannya...saya tak mahu tunggu tapi terpaksa tunggu nak bincang dengan encik husband nak beli juga mesin jahit tepi...sekarang ni amat sukar nak siapkan jahitan. bila dah potong kain, sat gi kena letak tepi...Nak drive keluar ke kedai untuk hantar jahit tepi...uuuurrrghh tak senang hatinya...

Kalau ada mesin overlock tu boleh la siapkan terus... Hari tu ada jumpa satu mesin overlock 2 jarum 4 benang jenama Toyota (Jenama Kereta Idaman ku yang DULU...Ahaha...)...Harganya lebih murah berbanding Brother 3034d...Cumanya tak tau la kan manualnya macam mana...boleh jahit tepi halus ke tak dan lain-lain perkara berkaitan...

"Kejap jahit tepi, kejap overlock, apemende semua ni???"

Tanya Dik Jijah yang langsung tak tahu menahu pasal jait menjait ni...

"Overlock tu maksudnye jahit tepi lah"

Jawab Kak Zura Ibrahim, rakan Facebook puan empunya Busana Jalinan Kasih...

Mesin jahit brother tu masih menjadi idaman hati...tapi kalau encik husband bermurah hati nak belikan mesin jahit Epal Janome plus kursus Kepakaran Jahitan yang harga ribu-ribuan tu, saya berBESAR HATI terima...wink wink >.<....hehe...

Apa yang special sangat dengan mesin jahit Epal tu?

Cer teka....

Saya tinggalkan persoalan (yang dah ada jawapannya pun) to kalian my silent reader...Thanks sudi baca cerita karoot komedia ni sampai habis...

Wassalam...

Tuesday, 22 October 2013

Kisah Kupon Parking dan Tudung - Rentetan Semalam

Assalamu'alaikum...

Baru semalam saya cerita tentang kecelaruan saya plan nak buat yang mana satu...Rentetan dari semalam memang saya minta sangat Allah tunjukkan apa yang patut saya buat...

Saya teruskan juga kelangsungan hidup ni dan pergi ke kedai untuk hantar tudung untuk dijahit tepi. Tauke kedai tu minta saya ambil petang sikit, tapi saya insist minta dia siapkan segera...tak mau la ulang alik berkali-kali...so dalam setengah jam saya perlu datang balik... saya pergi la ke kedai stamping...siap sempat ke jusco beli roti untuk anak-anak...

Sampai sampai, tak siap lagi...So tunggulah juga. Tiba-tiba ade sorang akak ni masuk kedai tanye tukang jaga kedai tu...

Akak M: Mis, Ada jual kupon sejam tak?

Mis Kedai: Ada, satu buku RM8...

Akak M: Ala, saya nak sekeping je, saya jarang datang sini. Sekeping tak ada eh?

Mis Kedai: Tak ada kak. Sori.

Akak M: ok tak pe la...

Akak tu pun berlalu. Saya ingat nak biar je padahal saya ada je kupon tu sekeping...ape la salahnye kan bagi sekeping kat akak tu, mungkin dia memang jarang datang, malas nak beli sebuku nanti bazir expired pulak...ahaha...

Saya berlari kura-kura keluar dari kedai dan sapa akak tu.

Acik Y: Akak nak kupon sekeping je ke?

Akak M: A'ah...Akak jarang datang sini, tu yang nak sekeping je.

Acik Y: Saya ada. Jap eh saya ambil dalam kete. (Saya pun pegi ke kereta dan ambil)

Saya hulur kupon pada dia dan dia beri saya singgit. Tak tertolak pulak singgit tu...

Akak M: Terima kasih...

Acik Y: Akak buat apa kat sini?

Akak M: Akak ke kedai beli barang sikit.

Acik Y: Akak keje apa? Saya dari UTM

Akak M: Akak jahit tudung...biasa kat rumah je, jarang keluar...tempahan banyak tu yang jarang keluar.

Acik Y: La, ye ke? Saya pun jahit tudung. Ni ha gi hantar jahit tepi.

Akak M: Ye ke? Akak pun memang tengah cari orang untuk tolong akak siap kan tempahan...awak jahit tudung apa?

Dot dot dot...

Panjang juga cerita...Kami akhirnya bertukar-tukar no telefon dan pamit pergi...akak tu mesti dah risau kereta dia parking tak berkupon. Saya pulak rancak ajak dia berbual...ahhahaha...

Alhamdulillah...Allah tunjukkan jalan...biarpun masih merangkak dan hanya tahu jahit tudung koshibo, saya mahu buka minda diri hati untuk belajar jahit tudung dar jenis fabrik lain...

Terima kasih semua atas doa kalian...Semoga Allah permudahkan sampai kepada hajat kita masing-masing....

Wassalam...

Monday, 21 October 2013

Plan yang bercelaru...Help!

Assalamu'alaikum semua...

Sejak akhir-akhir ini saya seolah-olah melarikan diri dari dunia cyber. Jujur saya katakan yang saya rasa down sangat bila baca post-post yang tak putus-putus di facebook Komuniti Jutawan Industri, dan semua sedang mengorak langkah menghasilkan sesuatu, mempromosi sesuatu, dan mula dapat pelanggan yang ramai...

Ah...mungkin andaian saya saje...

Saya lebih down bila hadapi masalah nak ambil gambar, edit, upload gambar untuk pelancaran tudung Hoodie 4G dan idea yang masih berlegar-legar dalam kepala... nak buat tudung layer koshibo kain bunga, tak beli kain lagi, tak ada kamera, hanya ada kamera fon, photoshop, tak ada mesin jahit tepi, tiada tempahan kerana baru ada gambar tudung biasa je...nak bagi tudung pada Mira SA Bloom untuk display di kedai sempena Festival Konvo UTM 23-30 Oktober 2013...

Aaaargh...banyak nye benda nak buat tapi banyak juga kekurangan...sangat sedih dan tak berdaya...

Lebih rasa sangat kekurangan ilmu bila hari sabtu baru ni (19/10/2013) gi survey mesin jahit Janome Epal yang harganya boleh tahan mahal tapi full of knowledge yang boleh dapat dengan pakej Kepakaran Jahitan yang diberikan mereka...tiba-tiba terasa nak beralih angin ke bidang jahitan pakaian kanak-kanak, lelaki dan perempuan. Nak buat jubah anak perempuan dan lelaki, seluar panjang untuk anak lelaki, skirt untuk anak perempuan, telekung dan sejadah kanak-kanak, soft toys, papan abc, alif ba ta, nombor roman dan arab 123....Ada lagi...Beg botol air dan bekas makanan gambar stroberi...baju kurung, tudung anak-anak kecil yang comel...

Aaaaargh...banyaknya nak buat... Terasa diri ni sangat cetek ilmu jahitan...kasihan mereka, susah nak cari pakaian yang menutup aurat dengan sempurna...huhu...

Tapi ini semualah yang menyebabkan saya bergantung sepenuhnya kepada Allah untuk membantu...

Sebaik saya dah ada idea dan nak setup fanpage dan company, saya nak cari team, tapi tiada siapa mahu bila saya approach secara personally...or bahasa mudahnya saya takut nak post publicly siapa yang saya perlukan kerana saya tidak menjanjikan pulangan or gaji yang lumayan. hHanya dapat bantu marketkan nama-nama mereka yang dah tolong saya...Ada ke orang yang nak tolong tanpa bayaran dalam bentuk monetary? Hanya promo nama person atau company yang tolong produk saya masuk online.

Siapalah saya. Bukannya popular mana pun macam DAO, kan?

Tapi macam mana saya nak buat online presence jika saya harus buat semuanya sendiri.



Ini plan saya, kalau perlu pembetulan atau penambahbaikan, mohon berikan cadangan:

Plan Wonder Pets (Kerjasama):

1. Dapatkan sesiapa yang boleh bantu ambil gambar dan edit supaya jadi sebuah banner produk yang cantik utk FB. Dan boleh digitize logo/label tudung yang saya dah lukis atas kertas.

2. Dapatkan sesiapa yang boleh promo di FB untuk dapatkan tempahan: upload di fanpage, personal page, blog.

Untuk mereka-mereka ni (No. 1 & 2) saya akan mention dan selalu mention siapa yang tolong ambil gambar dan buat edit, dan buat promo supaya sepada sesiap yang berminat boleh contact diorang untuk dapatkan perkhidmatan berbayar dari mereka...

3. Berikan promo agen dropship kepada sesiapa yang beli produk.

4. Bila dah banyak tempahan @ tempahan pukal, beli mesin-mesin yang perlu, cari pekerja di kalangan ibu-ibu tunggal, kalau tak pandai jahit, beri latihan. Boleh bawa anak dan akan sediakan tempat mengasuh...Daftar company, kalau boleh Sdn. Bhd.

5. Lantik someone yang pakar untuk fikir tentang upah pekerja, servis mesin, berbaloi tak dengan harga produk...

Dah bercelaru dah...

Tujuan paling besar saya adalah bantu ibu-ibu tunggal terutama yang beragama Islam tak kira bangsa apa untuk ada pendapatan sendiri sambil jana ekonomi Islam...

Plan juga sebahagian hasil pendapatan nak salur ke institusi yang sepenuhnya bergantung kepada infaq. Dah ada dah organisasi tu, hanyak laksanakan selepas company ni dapat sales dan pusingan yang boom...buat masa ni kapasiti hanya personal money...huhuhuuu........berapa ciput la sangat...

Sekian dulu...nak gi basuh muka...

Wassalam..

Wednesday, 16 October 2013

Jatuh Cinta Dengan...........

Assalamu'alaikum semua..

Alhamdulillah dari dulu sampai sekarang Allah sayangkan kita dengan beri peringatan demi peringatan supaya tak lari dari jalan lurus kepadaNya…semoga kawan-kawan yang membaca post ini Allah jadikan seorang yang kaya jiwa dan harta dan berjaya dunia akhirat…

Zaman sekolah adalah zaman yang paling best, rasa nak kembali ke zaman tu dengan diri kita yang sekarang ni, yang penuh pengalaman supaya lakukan apa yang patut dibuat masa tu...Haha…terblues la pulak… Hehe…sambung story…

Masa sekolah dulu, macam saya cerita lah sebelum ni, tudung saya selempang ke bahu dan pin…Biarpun saya JATUH CINTA dengan tudung labuh bulat yang dipakai oleh kawan baik saya yang tinggal di Taman Sri Pulai, saya tak mampu dan tak tergamak nak minta tudung baru dari mak saya… Kemudian saya buat tudung tu macam biasa saja, kedua-dua bucu berada didepan dan pinkan, tapi saya dapati kalau saya bongkok ke tunduk nak buat kerja, mesti ternampak leher. Saya tukar lagi pesen, kali ni silang kiri dan kanan tapi masih paras bawah dada dan tutup bahu…


Berterusanlah dari satu fesyen ke satu fesyen hinggalah tudung awning yang biasa orang panggil ‘Tudung Indon’ mula popular dalam pasaran. Tudung segitiga semakin tak ramai yang pakai. Namun saya pula dah beralih ke tudung labuh segitiga… Ucapan terima kasih buat mak angkat saya Mak Liza kerana sumbangkan tudung-tudungnya masa kerja dulu. Memang perlu pin sana sini tapi best sebab labuh…

Tapi susah sikit bila jalan-jalan sebab anak kecil lagi masa tu, so pilihan kedua adalah tudung lycra, tapi security dan perasaannya tak berapa best. Rasa macam melekap je dan nampak bentuk badan di mana-mana…(Maaf ye, ini perasaan saya. Harap tak ada yang tersinggung…)


“Tak boleh jadi nih! Mesti ambil tindakan luar biasa. Cari penjual kain koshibo dan beli banyak-banyak jahit sendiri…hmmm!”


First time hasilkan pakaian sendiri, puas rasanya. Pakai pun selesa. Saya JATUH CINTA dengan tudung Koshibo dari semua segi. 

Tebal tapi lembut, beralun tapi secure. Tak perlu risau apa gaya yang dibuat, tangan tergawang secara tak sengaja pun tak perlu risau nampak bentuk badan…dan paling best, tak perlu pakai telekung…pakai pakaian sedia da je, kecuali jika terkena najis, wajiblah bersihkan.

Semoga Allah terima amal yang dilakukan kita semua…

Tuesday, 15 October 2013

Kisah Tudung: Milk Chocolate & Dark Chocolate

Assalamu’alaikum semua….



Kali ni saya nak share pasal Tudung Coklat yang setia menemani saya dikala susah dulu. Saya dah bekerja di pasar-pasar malam sekitar johor sejak berumur 15 tahun lagi untuk mencari wang saku dan beri sikit pada mak. Saya pakai tudung yang bercorak,bentuk 3 segi, warna coklat dan selempang silang sebelah pinkan kat bahu hampir setiap minggu bekerja. Dulu saya susah, jadi pakai apa yang ada…kadang-kadang pinjam mak punya.

Tapi kriteria ni MESTI ada: Labuh sampai bawah dada @ sampai paras pusat, tak jarang, dan tutup bahu.

So kadang-kadang tudung tu saya ganti-ganti dengan tudung lain, tapi saya jadi lebih berhati-hati dan jaga tudung sebab tudung yang lain tak selasak tudung coklat tu. Berpanas berhujan saya dah rasa. Kerja dari cuma tahu bungkus makanan sampai setup gerai pasar malam tu, siap boleh buka payung gerai yang tersangaaaaat la beratnya tu, tetap setia dengan tudung coklat tu juga… hari berniaga adalah rabu, jumaat, sabtu dan ahad. So tudung tu yang saya pakai. 

Saya ada 2 tudung yang berwarna coklat, satu warna Milk Chocolate, dan satu lagi Dark Chocolate…Sayang sangat tudung tu walaupun setiap kali balik dari berniaga, bau minyak dan bau masakan melekat dengan tersangaaaaaat tebalnya…


RINDU KAT TUDUNG TU tapi biarlah ia berkhidmat untuk orang lain pula…J

Monday, 14 October 2013

Salam Perkenalan: Semula...

Assalamu'alaikum...

Tak sangka dalam perjalanan saya menceburkan diri dalam bidang yang tak berapa nak baru bagi saya ni, saya discover minat dan passion saya telah berubah... 

Oleh itu, biarlah saya perkenalkan diri semula:

Assalamu’alaikum semua.

Nama saya Yuni Nuraini binti Roslan dari Skudai, Johor.

Kepakaran saya adalah menjahit tudung koshibo dan menginovasikan tudung muslimah khasnya tudung labuh bulat yang lebih bergaya dan menutup aurat dengan sempurna dengan saiz yang sesuai dengan setiap pemakainya.

Berapa ramai yang ingin mendapatkan maklumat berkenaan item-item yang telah dihasilkan dan mengetahui kesesuaian tudung dengan bentuk badan cikpuan semua, sila ‘LIKE’ dan komen ‘Saya Mahu Tahu!